onsdag 5 oktober 2011

Fåtöljen på allas läppar

När jag var liten och hälsade på hos farmor och farfar i "Villan", eller "det stora vita huset med hästen" och "Gothnellska Villan" som jag hört andra säga, satt jag ibland i en gräsligt oskön fåtölj. De hade två hårda, lurviga och fula fåtöljer uppe i salongen invid tv-soffan och jag förstod inte alls hur alla kunde tycka om dem. För det hade jag hört att de gjorde. Kanske var det mamma som nämnde något mer om dem också för jag fick vid en tidpunkt för mig att jag måste ändå ge dem några chanser till och gjorde flera ärliga försök att bli vän med stolarna..* I dag älskar jag stolen, tycker den är underbar att sitta i och det lurviga som var fårskinn även då, är ju så gossigt och fint nu. Jag behövde nog bara växa till mig lite. Det var Lamino fåtöljer de hade.

Foto: Swedese*Där och då tror jag hon överförde en medvetenhet hos mig över vilken inverkan möbler kan ha på våra liv och för att ta det till extrema så kanske det är från dess som jag på ett eller annat vis ser till att mina möbler hemma blir 'rättvist behandlade'. Jag byter t.ex favoritplats då och då för att någon av mina soff-fåtöljer inte ska känna sig övergiven.. Hahaha, hör ni hur det låter?! Bonus blir att de slits jämnare och jag får lite omväxling också! ;)Denna fåtölj som fått nytt ljus på sig igen skapades av formgivaren Yngve Ekström 1956, grundare tillsammans med brodern Jerker Ekström och Sven Bertil Sjökvist till Swedese Möbler AB år 1945. Yngve började sin resa inom möbelbranschen redan som trettonåring på en av då, Sveriges största möbelfabriker i Hagafors, Småland, där han med ett skarpt sinnelag för snickeri och allsidigt arbete utvecklade känslan för material och design. Stolen av skiktlimmad och formpressad fanér är Svanen miljömärkt och utsågs till århundradets fåtölj 1999 av tidningen Sköna Hem och är en given medlem bland våra skandinaviska möbelklassiker. Foto: SwedeseVälkommen in till Em Umeå för en provsittning! 

5 kommentarer:

Alexandra sa...

Åh vilka underbara stolar! Gillar verkligen den bruna färgen. Du är inte sugen på att köpa en julklapp till mig i år? ;)

Ann-Sofie Gothnell sa...

Håller med dig Cornelia angående stolarna. Jag tyckte också att de var fula och osköna men de liksom växer till sig och plötsligt älskar man dem. Nu har jag inte några i mitt hem utan här mojsar vi ner oss i en och annan pudel:-)))

Ann-Sofie Gothnell sa...

glömde säga att jag är stolt över Ekström:ska namnet....:-))

katrina - dot dot dash sa...

great chairs!

Katrina - Dot Dot Dash sa...

this chair is amazing!